Dogodki

Poznate odprto ulico?

Odprta ulica je ulica, ki je odprta za pešce in kolesarje ter zaprta za avtomobile.

Odprta ulica je ulica, ki je odprta za pešce in kolesarje ter na nek način zaprta za avtomobile. To pomeni, da je na ulici več prostora za pešce in kolesarje. S tem postane ulica prijetna za hojo, kolesarjenje, program in doživetja. Pomembno je, da ne gre za enkratno odprtje, ampak ukrep, ki se večkrat ponovi na isti ulici.

Odprta ulica je ukrep odpiranja javnega prostora za ljudi tako, da pešci in kolesarji dobijo prednost, motorni promet pa je omejen. Lahko je omogočen dostop z avtom za lokalno prebivalstvo in lastnike lokalov in trgovin. Na ulici tako postane bolj prijetno, več je prostora, manj je prometnega hrupa in zrak je bolj čist. Na ulici se lahko odvija tudi privlačen dodaten program. Odprta ulica lahko deluje skozi ves dan ali le del dneva. Običajno se odprte ulice odvijajo čez vikend ali praznike, ni pa nujno. Odprta ulica je preizkus kaj se s prostorom zgodi, če se z ulice umakne promet.

V Velikih Laščah bomo odprli del Stritarjeve ulice, in sicer prvič na Trški dan, 11. junija 2022. Pridite in povejte, kako se vam zdi.