Dogodki

Gledališki abonma 2023/2024

Letošnjo, že 25. sezono gledališkega abonmaja v Levstikovem domu v Velikih Laščah bo tudi tokrat organiziral Javni zavod Trubarjevi kraji. Program gledališkega abonmaja za sezono 2023/2024:

petek, 6. oktober 2023, ob 19.30 uri
Stand-up komedija Mali otroci, veliki problemi
Siti Teater BTC
»Mali otroci, mali problemi, veliki otroci, veliki problemi!« je pregovor, ki ga je slišal že vsak starš. Pa je resničen? Je uvertura v starševstvo res preprosta in težavnost tega poklica zraste šele z leti? S temi in podobnimi vprašanji se bosta v stand-up predstavi ukvarjala mlada očka Uroš Kuzman in Aleš Novak, prvi z dvema šoloobveznima pretepačema in drugi s sveže pokakano plenico v rokah. Čigavi problemi so večji? Ne vemo! Vemo pa, da bosta oba vesela priložnosti, da lahko za poldrugo uro smeha pobegneta v vašo družbo. Ker – saj veste, kaj pravijo, ko imaš enkrat otroke – je vsak izgovor dober, da greš zdoma!

predvidoma 17. novembra, ob 19.30 uri
Ivo Brešan: predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša
KD Loški oder Škofja Loka
Brešan z veliko mero humorja, a tudi tragičnosti, ki se na silovit način razpre v koncu igre, prepleta tri plasti dogajanja. Prva je ideja partijskega sekretarja Bukovca, da bi preprosti kmetje in delavci zaigrali Tragedijo o Hamletu, danskem kraljeviču, ki jo mora proti svoji volji prirediti učitelj Škufca, edini izobraženec v tej od boga zapuščeni vasi iz dalmatinske Zagore, kjer prebivalci v boju za golo preživetje nimajo veliko posluha za kulturo. Druga plast je zgodba o tem, kako vaška partijska funkcionarja Bukovec in Maček v zapor spravita očeta Jožka Skoka z lažno obtožbo, da je poneveril zadružni denar. Tretja plast te igre v igri pa temelji na ljubezenski zgodbo Jožka in Anice, hčerke tretjega vaškega oblastnika Franca Purgerja. Vse tri plasti so od prizora do prizora vedno bolj prepletene in pred gledalčevimi očmi se odpre nešteto, tudi za naš čas relevantnih vprašanj o tem, kdo rabi »kulturno prosvetljevanje« in kaj v resnici pomeni za preproste Mrdušane kultura ali »kultura«, ki naj bi jo udejanjila po(ne)srečena predelava tragedije o Hamletu.

predvidoma 8. decembra, ob 19.30 uri
Jošt Lampret & Urška Centa Flamenco project: NOMAD koncert s plesom flamenka
Jošt Lampret – električni bas in kontrabas Urška Centa – ples, palmas, vokal Andrej Tomazin – cajón
Nomad je suita za bas kitaro in kontrabas solo, ki predstavlja popotovanje skozi različne glasbene stile in kulture, s katerimi se je v letih ustvarjanja srečal in se v njih naselil kontrabasist in bas kitarist Jošt Lampret. Rdečo nit projekta tke glasbeno izročilo flamenka, ki preko vplivov klasične, jazz, vzhodnoevropske, španske in elektronske glasbe sestavlja serijo glasbenih motivov in stavkov ter jih povezuje v celostno glasbeno izkušnjo.

predvidoma 26. januarja, ob 19.30 uri
Dario Fo: Vse zastonj! vse zastonj!
Prešernovo gledališče Kranj
Zgodba te duhovite, a hkrati ostre Fojeve družbenokritične farse se začne tik po uporu v trgovinskem centru, ko se ženske, ogorčene nad ponovnim dvigom cen, odločijo, da temu naredijo konec. V uporniškem zanosu ženske v hipu stopijo skupaj, saj imajo dovolj neprestanega izkoriščanja in višanja cen osnovnih živil, zato sprva zahtevajo polovično ceno, kasneje pa jih jeza in upor pripeljeta tudi do tega, da si živila preprosto stlačijo pod obleke in z njimi odkorakajo domov. V prologu k satirični komediji s pomenljivim naslovom Vse zastonj! Vse zastonj! avtor zato zapiše, da se je zdela ob premieri leta 1974 zgodba o delavkah iz milanskega predmestja, ki se odločijo upreti vrtoglavemu naraščanju cen, nekaterim kritikom neverjetna oziroma celo nadrealistična. Toda že čez nekaj mesecev je izbruhnilo natanko to, o čemer je uprizoritev spregovorila na odru: obubožane delavce so zaradi »državljanske nepokorščine« celo zapirali in v času sodne razprave avtorje predstave obdolžili, da so s predstavo nahujskali delavce k uporu in h kraji.

predvidoma 16. februarja, ob 19.30 uri
Komedija Nikolaj Vasiljevič Gogolj: Revizor
Šentjakobsko gledališče Ljubljana
Režija: Ira Ratej
Komedija Revizor je eno osrednjih del ruske dramatike iz obdobja realizma. Revizor N. V. Gogolja še vedno ostaja duhovita, ostra in neprizanesljiva satira s kritiko malomeščanstva in birokracije. Skupnost ljudi in njihova miselnost v zatohlem mestu, kjer prebivajo, je v pričakovanju revizorja, ki naj bi pometel s korupcijo in človeško pokvarjenostjo. Je nečimrn, puhoglav, nagnjen k uživanju, pa če je pravi ali izmišljeni revizor; meščani ob spoznanju svoje zmote pripravijo zmagoslaven pir; rajanje preseže meje doumljivega realnega in poštenega življenja. S satirično in komedijsko ostrino bo igra zagotovo požela odobravanje občinstva, ker vzporednice z nami, družbo in politično kulturo, ostajajo.

predvidoma 15. marca, ob 19.30 uri
Tri milijone minut
Mestno gledališče ljubljansko
Uprizoritveno besedilo Trije milijoni minut, ki je nastalo na podlagi scenarija za film in igre 7 let (7 años) Joséja Cabeze, je priredila režiserka Barbara Hieng Samobor in igralsko zasedbo sestavila iz samih žensk – kar je posebna kakovost priredbe –, medtem ko v izvirniku nastopajo štirje moški in ena ženska. Štiri prijateljice so dolgoletne družabnice ustanoviteljice uspešnega podjetja. Poleg uspeha in mnogih skupnih spominov jih druži tudi »poslovna skrivnost«. Že nekaj časa vodijo dvojno knjigovodstvo: denar prenakazujejo v Švico in tako utajujejo davke. Nenadoma pa njihova vodja izve, da jim sledi finančna policija in da lahko agenti vsak čas zahtevajo vpogled v računalnike in druge dosjeje. Odvetnica ponudi izhod: če ena izmed družabnic prepiše zatajeni dobiček nase, bo krivda padla le nanjo. Ta, ki bi se žrtvovala, bi šla v zapor za predvidenih sedem let ter rešila preostale tri in tudi podjetje. Vznemirjena četverica najame mediatorko, ki naj bi jim pomagala doseči (spo)razumno izbiro.

Cena: 15 eur na predstavo
Blagajna bo odprta eno uro pred predstavo.