Doživetja

Temkova žaga

z žagarsko mal'co

,

Žagarstvo je bilo v dolini potoka Rašice nekdaj zelo razvito. V preteklosti je delovalo več kot 26 vodnih žag, Temkova žaga na Trubarjevi domačiji pa je v dolini edina ohranjena v prvotni obliki. Je venecijanka samica, stara je več kot dvesto let in je doživela več izboljšav. Zadnja letnica na ostrešju je 1873.

Na žagi je urejena tudi žagarska zbirka, ki jo sestavljajo tri makete, ki predstavljajo razvoj žag venecijank. Obiskovalci se seznanijo z žago venecijanko: izvor imena, tehnični razvoj, delovni postopki na žagi, tehnična terminologija, funkcija pečnice, vodno kolo, uporaba različnih vrst lesa za različne dele žage, pogoji dela, socialni status žagarjev. Pokukate pa lahko tudi v pečnico, v najtoplejši prostor na žagi, kjer se je žagar lahko pogrel in okrepčal.

Žagarska mal'ca

Po ogledu žage in ostale domačije se prileže okrepčilo.

Trubarjeva domačija je tipično mlinarsko-žagarsko gospodarstvo. Na takih domačijah se ni stradalo. Zajtrk je bil zgoden in obilen. Moči za delovni dan so si nabrali z žganci v kombinaciji z zeljem, repo, jajci ali mlekom. Včasih so začeli dan tudi s prežganko. Za malico so pojedli kar precej kruha. Da je laže zdrknilo po grlu, so pripomogli mast, kislo mleko, slanina, klobase, mošt in žganje. Za kosilo so teknili juha (zelenjavna ali krompirjeva) z žličniki, krompir, zelje, štruklji, repa, močnik, ješprenj. Popoldanska malica je bila sestavljena iz kruha, mesnin in vina. Zvečer so bili na mizi razni močniki, fižol v solati, kaša, krompir v oblicah, ajdovi žganci z zeljem, repo ali mlekom.

Žagarsko mal’co si privoščite v gostilni pri Kropcu, v stari furmanski gostilni v starem jedru vasi Mala Slevica.

Izbirate lahko med dvema različicama

Jota s klobaso in črnim kruhom

Suha klobasa s hrenom, zaseko
in črnim kruhom

Temkova žaga z žagarsko mal'co vključuje voden ogled žage in žagarske zbirke ter žagarsko mal'co v gostilni Pri Kropcu.

Cena

15,00 EUR/osebo

Trajanje vodenja

1 ura

Število obiskovalcev

max 30

*Prevoz do lokacije gostilne je v lastni režiji in ne vključuje vodnika.

Javni zavod Trubarjevi kraji

Rašica 69

1315 Velike Lašče

Velikolaške novice

Bodite redno obveščeni o dogodkih v Velikolaški deželi in prisluhnite našim slikovitim zgodbam.

Prijava na e-novice

Rašica 69, 1315 Velike Lašče