Žagarstvo je bilo v dolini potoka Rašice nekdaj zelo razvito. V preteklosti je delovalo več kot 26 vodnih žag, Temkova žaga na Trubarjevi domačiji pa je v dolini edina ohranjena v prvotni obliki. Je venecijanka samica, stara je več kot dvesto let in je doživela več izboljšav. Zadnja letnica na ostrešju je 1873.
Na žagi je urejena tudi žagarska zbirka, ki jo sestavljajo tri makete, ki predstavljajo razvoj žag venecijank. Obiskovalci se seznanijo z žago venecijanko: izvor imena, tehnični razvoj, delovni postopki na žagi, tehnična terminologija, funkcija pečnice, vodno kolo, uporaba različnih vrst lesa za različne dele žage, pogoji dela, socialni status žagarjev. Pokukate pa lahko tudi v pečnico, v najtoplejši prostor na žagi, kjer se je žagar lahko pogrel in okrepčal.
Po ogledu žage in ostale domačije se prileže okrepčilo.
Trubarjeva domačija je tipično mlinarsko-žagarsko gospodarstvo. Na takih domačijah se ni stradalo. Zajtrk je bil zgoden in obilen. Moči za delovni dan so si nabrali z žganci v kombinaciji z zeljem, repo, jajci ali mlekom. Včasih so začeli dan tudi s prežganko. Za malico so pojedli kar precej kruha. Da je laže zdrknilo po grlu, so pripomogli mast, kislo mleko, slanina, klobase, mošt in žganje. Za kosilo so teknili juha (zelenjavna ali krompirjeva) z žličniki, krompir, zelje, štruklji, repa, močnik, ješprenj. Popoldanska malica je bila sestavljena iz kruha, mesnin in vina. Zvečer so bili na mizi razni močniki, fižol v solati, kaša, krompir v oblicah, ajdovi žganci z zeljem, repo ali mlekom.
Žagarsko mal’co si privoščite v gostilni pri Kropcu, v stari furmanski gostilni v starem jedru vasi Mala Slevica.
E-pošta: info@trubarjevi-kraji.si, velikolaska@trubarjevi-kraji.si
Telefon: +386 1 788 10 106, 040 505 960
Bodite redno obveščeni o dogodkih v Velikolaški deželi in prisluhnite našim slikovitim zgodbam.