Znamenitosti

Bajdinški

slapovi

,

Štirje slapovi na potoku Bajdinc, ki izvira pod Ahacem, šumijo na razdalji 300 metrov.

Izredno so slikoviti in zaradi lehnjaka še vedno rastejo.

Soteska s slapovi je le kilometer oddaljena od Turjaka in turjaškega gradu.

Soteska Bajdinškega potoka je na nekaterih delih težko prehodna in je primerna samo za izkušene planince z ustrezno pohodniško obutvijo.

Pot do soteske vodi mimo turjaškega pokopališča, na katerem je kapela s srcem Hanna Auersperga. Nato se začne kolovoz spuščati proti dnu soteske. Na dnu preči Bajdinški potok.

Stezica vodi od tu ob desnem bregu potoka navzgor do prvega slapa.

Pot do naslednjih treh slapov je iz te smeri zelo zahtevna.

Potrebno se je povzpeti ob levem bregu navzgor. Nad slapom se struga umiri; nato boste kmalu zagledali levi pritok potoka. Od tu se vidi drugi slap, ki je pravzaprav 9 metrov visoko slapišče.

Ob desnem bregu se je potrebno po strmi stezi povzpeti nad drugi slap. Višje boste prišli do starega mlina in nato na stezo, ki vas vodi pod tretji, 5 metrov visoki slap. Takoj nad njim je še četrti slap oziroma 5 metrov visoko slapišče.

Tretji in četrti slap sta lažje dostopna z glavne ceste Ljubljana – Turjak.

Na nasprotni strani odcepa za Mali Ločnik, na postajališču za avtobuse, pred naseljem Turjak, je na desni strani pot. Ta vodi mimo manjšega kamnoloma in po približno 10 minutah hoje pripelje do tretjega in četrtega slapu.

Vsi slapovi in številni šumi so slikoviti in izrazito lehnjakovi, kar pomeni, da še zmeraj ,rastejo’.

Voda se ob mahovih, ki rastejo na steni, upočasni in izloča kalcijev karbonat v obliki luknjičave prhke skorje. Na začetku je zelo drobljiva in pozneje otrdi.

Zaradi svoje lahkosti je dobila kamnina ime lehnjak. Tu lahko opazujemo naravo pri njenem delu, kajti nobena kamnina pred našimi očmi ne nastaja tako hitro kot lehnjak.

Bajdinški slapovi so uvrščeni tudi med naravne vrednote lokalnega pomena.

Kontakt

Dostop

Do Bajdinških slapov lahko pridete peš iz Turjaka. Pot po soteski je primerna le za izkušene planince.

Do Turjaka lahko pridete s primestnim avtobusom ali pa z avtomobilom, ki ga parkirate pri Domu krajanov Turjak (Turjak 17).