Znamenitosti

Gostilna

Pri Kuklju

,

Današnja gostilna Pri Kuklju v Velikih Laščah je ohranila podobo iz 19. stoletja.

Del notranjosti je veliko starejši, o čemer govorijo tudi pisni viri.

Prvikrat se omenja že leta 1778, ko se je hiši po domače reklo pri Žlindrovih. Prvič se zdajšnje domače ime pri Kuklju omenja leta 1790 in si ga razlagamo na dva načina.

Verjetna je razlaga, naj bi bila hiša dobila ime zaradi strešnega okna ali »kukerla«. Po drugi razlagi naj bi se bil mladi gospodar Jakob Srpan vrnil z vojne kot invalid z leseno nogo, ki je pri hoji po gostilniškem prostoru povzročala značilen zvok ali po domače »kukljanje«. V tem času sta bili v hiši gostilna in pekarna, zraven pa tudi velika kmetija. Srpan ni imel potomcev in je gostilno podaril svoji nečakinji Lojzki Mihelčič.

Prav iz let njenega gospodinjstva se je ohranilo nekaj receptov, s katerimi še danes razvajajo goste. Med njimi so na primer telerflajš (govedina iz juhe), ajmohti (obare več vrst), vampi, golaž, pisan kruh, razne vrste štrukljev (zelo znani so gluhi štruklji) in drugo.

V gostilni Pri Kuklju so danes poznani tudi po odličnih krofih, poticah in drugih sladkih dobrotah, ki jih lahko dobite v Peki Kukelj poleg gostilne.

Kontakt

Aktualni odpiralni čas gostilne Kukelj preverite na njihovi spletni strani oziroma navedenih kontaktih.