Znamenitosti

Slap

Lehnjak

,

Na robu rutarske planote je potok, ki odvaja vodo z nje, naletel na neprepustno kamninsko steno in zato izoblikoval čudovit in zanimiv slap.

Do slapu Lehnjak lahko dostopate z dveh smeri. Po poti do slapu Lehnjak iz obeh smeri poteka Pešpot ob rimskih zapornih zidovih Claustra, ki je na terenu označena z modro-belo markacijo.

Prva možnost je, da se do njega vzpnete iz soteske Kobiljega curka in sledite glavni strugi potoka. Pot je sicer vidna, a ponekod ni dobro označena.

Ker na mestih poteka kar po strugi potoka, je potrebna dobra pohodna obutev. Že po poti do slapu lahko občudujemo primerke delov rastlinja, obloženega z lehnjakovo skorjo.

Ko pridete do slapu, si lahko od blizu ogledate lehnjak. Ta nastaja tako, da se voda ob mahovih, ki rastejo na steni, upočasni in izloča kalcijev karbonat v obliki luknjičave prhke skorje.

Na začetku je zelo drobljiva, a pozneje otrdi. Zaradi svoje lahkosti je dobila kamnina ime lehnjak. Tu lahko opazujemo naravo pri njenem delu, kajti nobena kamnina pred našimi očmi ne nastaja tako hitro kot lehnjak. Danes je lehnjakov steber visok 6 m in meri 2 m v premeru in še raste – tako se slap viša.

Druga možnost dostopa do slapu pa je iz vasi Boštetje na Rutarski planoti, iz katere se spustite do slapu.

Kontakt

Dostop

Do slapa Lehnjak lahko pridete peš iz smeri soteske Kobiljega curka ali iz Boštetja. Pot ni označena.

Če se na pot odpravite iz Kobiljega curka, lahko avtomobil parkirate pred Domom krajanov v Robu (Rob 5).

Če se boste do slapu odpravili iz Boštetij, lahko avtomobil parkirate pri nekdanji šoli v bližnjih Mohorjih (Mohorje 6).