Znamenitosti

Sušilnica

sadja Gradež

,

Sušilnica sadja na Gradežu je z zidano sušilno pečjo na drva edinstven primer ohranjene tehnološke in kulturne dediščine.

Deluje na tradicionalen način, tako kot pred več kot 80 leti. V Sloveniji je menda edina še delujoča vaška sušilnica sadja.

Zgrajena je bila leta 1938, potem, ko je turjaško sadjarsko in vrtnarsko društvo poskrbelo za zasaditev sadovnjakov. Kasneje je sušenje zamrlo; leta 2003 so jo krajani z občinsko finančno pomočjo obnovili. Leta 2018 je sušilnica dobila tudi novo streho.

Sušenje

Za sušilnico sadja skrbi Društvo za ohranjanje dediščine Gradež. Sadje sušijo na tradicionalen način. Zdrava jabolka, hruške in kakije narežejo; slive in nekatere hruške se sušijo cele.

Naložijo jih na 12 lesenih les. Vsaka vrsta sadja zahteva svojo temperaturo in se suši različno dolgo. Vsakih 12 ur morajo sadje prebrati in lese prestaviti. Kurišče je velbano; vanj je potrebno vsake štiri ure naložiti pet metrskih polen, da je temperatura v sušilnem prostoru ves čas enaka.

Stalni dovod svežega zraka in odvajanje sopare preprečujeta, da bi se sadje skuhalo ali da bi sadni sladkor zaradi previsoke temperature karameliziral.

Prednosti tako sušenega sadja so, da je tako sadje popolnoma zdravo, brez konzervansov in drugih dodatkov, zato je tudi temnejše barve. Odvzeta vlaga preprečuje razvoj mikroorganizmov; suho sadje je uporabno do treh let. Skuhano suho sadje spet dobi okus svežega.

Če želite tudi sami posušiti suho sadje v sušilnici sadja, pokličite DOD Gradež. Možen je tudi ogled sušilnice; poleg tega vam člani DOD Gradež lahko povedo še marsikaj zanimivega o vasi Gradež in širši okolici. Poskusite lahko tudi Trubarjevo malico, ki je sestavljena iz samih lokalnih dobrot.

Kontakt

Za obisk sušilnice sadja na Gradežu
je potreben predhoden dogovor z DOD Gradež.