Znamenitosti

Kolesarske
poti v Velikolaški
občini

,

Velikolaška dežela je odlična destinacija za kolesarje, saj je prepredena s številnimi manj prometnimi cestami. Reliefno je zelo razgibana, zato je idealna za kolesarje, ki iščejo nove izzive. Obstajajo pa tudi bolj ravninski odseki, primerni za družine z otroki.

Za vas smo pripravili nekaj predlogov kolesarskih tur. Vse imajo začetek in konec na Rašici pri Trubarjevi domačiji, ki je odlično izhodišče za kolesarske izlete.

Želimo vam obilo kolesarskih užitkov!

Kolesarska tura od Rašice do Kobiljega curka

Nezahtevna tura, ki je primerna tudi za družine. Večina trase poteka po asfaltni podlagi, manjši del tudi po makadamu. Na poti ni večjih vzponov.

Relacija

Rašica - Knej - Dolščaki – Rob – Kobilji curek – Rob – Gradišče – Bavdek – Tomažini – Marinčki – Stope – Knej – Rašica

Razdalja

16,5 km

Zanimivosti ob poti

Trubarjeva domačija, Mišja dolina, info točka v Robu, Claustra, slap Kobilji curek

Kolesarska tura gospoda Mirodolskega

Manj zahtevna tura, na kateri se boste srečali z nekaj krajšimi vzponi. Celotna trasa poteka po asfaltni podlagi. Večina trase poteka po krajih, ki so zaznamovali življenje literata Josipa Stritarja in jih je opisal v svojem delu Gospod Mirodolski.

Relacija

Rašica – Knej – Stope – Kaplanovo – Karlovica – Mala Slevica – Kot pri Veliki Slevici – Velika Slevica – Podsmreka – Ulaka – Hrustovo – Stope – Knej – Rašica

Razdalja

27,5 km

Zanimivosti ob poti

Trubarjeva domačija, Mišja dolina, cerkev Marijinega oznanjenja na Veliki Slevici, Stritarjeva kašča

Velikolaška transverzala

Zahtevna kolesarska tura, ki je speljana po asfaltni podlagi, je idealna za izkušene cestne kolesarje. Del trase poteka po glavni cesti Ljubljana – Kočevje, kjer je potrebna dodatna previdnost. Trasa poteka po celotni Velikolaški deželi, od Turjaka do Lužarjev, in je zelo razgibana ter ponuja čudovite razglede.

Relacija

Rašica – Knej – Stope – Logarji – Podsmreka – Velike Lašče – Mala Slevica – Karlovica – Podžaga – Žaga – Podstrmec – Lužarji – Naredi – Boštetje – Mohorje – Rupe – Selo pri Robu – Rob – Podhojni Hrib – Škamevec – Javorje – Turjak – Rašica

Razdalja

45,4 km

Zanimivosti ob poti

Trubarjeva domačija, Mišja dolina, Stritarjeva kašča, Velike Lašče (cerkev Marijinega rojstva, Levstikov dom, Trubarjev park), cerkev sv. Ožbolta in Marije Snežne na Lužarjih, info točka v Robu, kolesarska postojanka v Javorjih, Bajdinški slapovi, grad Turjak

Trubarjeva transverzala

Nekoliko bolj zahtevna na tura, na kateri boste morali premagati nekaj daljših vzponov, ki pa na vrhu ponujajo čudovite razglede na okoliško pokrajino in jih je vredno premagati. Povezuje kraje, ki so povezani z življenjem Primoža Trubarja. Večina trase poteka po asfaltni podlagi, del pa tudi po makadamu.

Relacija

Rašica – Podlog – Veliki Osolnik – Laze – Škamevec – Javorje – Turjak – Gradež – Škocjan – Ponikve – Rašica

Razdalja

21,9 km

Zanimivosti ob poti

Trubarjeva domačija, cerkev Sv. Lovrenca na Velikem Osolniku, kolesarska postojanka na Javorjih, Bajdinški slapovi, grad Turjak, sušilnica sadja Gradež, cerkev Sv. Kancijana v Škocjanu

Gozdna tura po vzhodnem povirju Iške

Najzahtevnejša od predlaganih tur vas bo od Rašice odpeljala na skrajni zahodni del velikolaške dežele, ki se vzpenja nad Iško. Iz ravninskega dela se boste vzpeli do Krvave Peči, nadaljevali preko Rutarske planote v smeri Blok in se nato vrnili v Mišjo dolino ter zopet prikolesarili do Rašice. Del poti poteka po asfaltu, del po poti pa po makadamu, po gozdnih cestah, ki niso primerne za cestna kolesa. Veličastni razgledi so zagotovljeni.

Relacija

Rašica – Knej – Dolščaki – Rob – Strletje – Uzmani – Krvava Peč – Selo pri Robu – Rupe – Mohorje – Boštetje – Naredi – Lužarji – Mramorovo – Kotel – Novi Pot – Karlovica – Kaplanovo – Stope – Knej – Rašica

Razdalja

42,4 km

Zanimivosti ob poti

Trubarjeva domačija, Mišja dolina, info točka v Robu, pečine pri Krvavi Peči, cerkev Sv. Lenarta v Krvavi Peči, Claustra, cerkev sv. Ožbolta in Marije Snežne na Lužarjih.