Znamenitosti

Trubarjeva

domačija

,

Trubarjeva domačija že več kot 30 let predstavlja osrednje mesto ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika, in prve knjige v slovenskem jeziku.

Sestavljajo jo spominska hiša z mlinom, žaga venecijanka, gospodarsko poslopje in kozolec.

Obnovljena je bila leta 1986 in njen osrednji pomnik predstavlja hiša z mlinom, ki je tudi najstarejši objekt domačije.

V hiši je iz prejšnjih bivalnih prostorov nastala spominska soba. Njen osrednji del predstavljajo spominski valji, v katerih so razstavljeni posnetki originalov vseh Trubarjevih del. Valji simbolizirajo slovenstvo, ki temelji na jeziku in knjigi.

Vodeni ogledi

Obiskovalci Trubarjeve domačije se lahko udeležite vodenega ogleda, na katerem vam bo vodnik predstavil Trubarjevo življenje in čas vzpostavitve temeljev sodobne slovenske zavesti in države.

Po vodenju si lahko sami ogledate še aktualno razstavo v galeriji Skedenj, obiščete Trubarjevo krčmo in se sprehodite po idilični okolici Trubarjeve domačije.

V njej se odraža tudi sodelovanje Trubarjeve domačije in lokalnih umetnikov – njihove skulpture lahko spoznate skozi Kiparsko sožitje Trubarjeve domačije.

Pri tem vam je lahko v pomoč aplikacija Velikolaška, ki vas vodi od skulpture do skulpture.

Pridobi aplikacijo Velikolaška!

Programi Trubarjeve domačije

Na Trubarjevi domačiji potekajo številni izobraževalni programi, ki so namenjeni najmlajšim, osnovnošolski in srednješolski populaciji ter odraslim.

Sledijo osnovnemu poslanstvu domačije, ki utrjuje vedenje o pomenu Primoža Trubarja, reformacije in drugih burnih dogodkov 16. stoletja.

V galeriji Skedenj so na ogled umetniške razstave, na žagi pa žagarska zbirka z miniaturami žag in žagarskega orodja. Nekatere vsebine iz Trubarjeve domačije so dostopne na virtualni Trubarjevi domačiji.

Na domačiji potekajo tudi butični poročni obredi.

Trubarjeva domačija, ki leži ob rečici Rašica na začetku območja Natura 2000 Mišja dolina, je naravnost idealno izhodišče za raziskovanje širše okolice, peš ali s kolesom.

Pot lahko nadaljujete v smer Roba in se po geološki poti sprehodite do ostankov zapornih zidov in rimskega stolpa ter slapa Kobilji curek. Lahko se podate na sprehod po vasi mimo Trubarjevega spomenika vse do cerkvice sv. Jerneja ali pa po velikolaški kulturni poti raziskovat rojstne kraje naših pomembnih književnikov.

Kontakt

Informacije Trubarjeve domačije