TIC

V kozolcu je urejen tudi interpretacijski center za Mišjo dolino, ki s svojimi vsebinami zaposli misli in roke obiskovalcev vseh starosti.

Tic Kozolec

Ko pridete na Trubarjevo domačijo, vas najprej pozdravi kozolec, v katerem je turistično informacijski center za Velikolaško deželo.

V njem lahko dobite vse potrebne informacije za odkrivanje velikolaških krajev in širše okolice ali pa si kupite spominek, ki pripoveduje eno od mnogih slikovitih zgodb velikolaške dediščine.

,
,
,
,
,
,
Previous slide
Next slide
,
,
,
,
,
,
Previous slide
Next slide

TIC Kozolec

Ko pridete na Trubarjevo domačijo, vas najprej pozdravi kozolec, v katerem je turistično informacijski center za Velikolaško deželo.

V njem lahko dobite vse potrebne informacije za odkrivanje velikolaških krajev in širše okolice ali pa si kupite spominek, ki pripoveduje eno od mnogih slikovitih zgodb velikolaške dediščine.

V kozolcu je urejen tudi interpretacijski center za Mišjo dolino, ki s svojimi vsebinami zaposli misli in roke obiskovalcev vseh starosti.

Odpiralni čas:

Ponedeljek – četrtek: zaprto (obisk samo ob predhodni najavi)
Petek: 13.00 – 17.00
Sobota, nedelja: 10.00 – 17.00

TIC obratuje od aprila do septembra.

Velikolaški spominki

Hišni tekstil Jagababa

z motivi Trubarjeve domačije

Domače laneno platno je bilo v velikolaških krajih v prejšnjih časih glavni tekstil, iz katerega so si šivali delavniške obleke, srajce in druge obleke. Če je imela nevesta skrinje nabasane z balami domačega platna, so ljudje rekli, da je bogata. Tudi eden izmed spominov Frana Levstika je povezan z domačim platnom. Kot majhnega fantiča so ga večkrat postavili na vrt za stražo k platnu, ki se je belilo. Beliti platno je pomenilo, da so z vodo škropili dobrega pol metra široke platnene pasove, ki so se nato na soncu obelili in utrdili.

V sodelovanju z JAGABABA smo za vas pripravili hišni tekstil iz lanu z motivi kruha, mlinarstva in Trubarjeve domačije.

,
,
,
Previous slide
Next slide
,
,
Previous slide
Next slide

Suho sadje iz Gradeža

Suho sadje na Gradežu še vedno sušijo na zdrav in tradicionalen način, brez konzervansov in drugih dodatkov, v zidani sušilni peči na drva. Zdrava jabolka, hruške in kakije narežejo; slive in nekatere hruške se sušijo cele. Naložijo jih na 12 lesenih les. Vsaka vrsta sadja zahteva svojo temperaturo in se suši različno dolgo.

Med sušenjem poskrbijo, da je temperatura v peči ves čas enaka. Stalni dovod svežega zraka in odvajanje sopare preprečujeta, da bi se sadje skuhalo ali da bi sadni sladkor zaradi previsoke temperature karameliziral.

To odlično suho sadje izdeluje Sušilnica sadja Gradež.

Lesen ljudski ornament

Simbole s teh etnografskih spominkov najdemo na območju celotne Slovenije. Vidimo jih lahko na pročeljih kozolcev in ograjah kmečkih domačij. Preproste in čiste oblike izrezov izpod rok ljudskih mojstrov govorijo o občutku za lepoto.

Motiv je izdelan iz starega opaža, ki je bil vsaj nekaj desetletij izpostavljen različnim vremenskih vplivom. Posledice teh vplivov z lahkoto prepoznamo na originalni površini lesa, kar daje spominku poseben nadih, ki prinese v vaš dom delček domačnosti in topline.

Spominek je zasnoval in izdelal Srečo Knafelc iz Krvave Peči.

,
,
,
Previous slide
Next slide
,
,
,
,
Previous slide
Next slide

Lončeni izdelki lončarstva Bojc

Lončarska družina Bojc – Lončarstvo Bojc – iz Ribniške doline že 300 let izdeluje lončarske izdelke. Za Trubarjevo domačijo so izdelali čudovito keramiko z domačijskimi motivi.

Kozarec in krožnik sta okrašena s Trubarjevim pečatnikom in podpisom Primoža Trubarja, manjša skledica pa s hišnim ornamentom.

Hannovo srce

Legenda govori o mladem turjaškem grofu Hannu Auerspergu, ki se je zaljubil v kmečko dekle s Turjaka. Ker je oče nasprotoval njuni zvezi, se je Hanno pridružil vojski v Neaplju v Italiji. Ker nikakor ni mogel pozabiti svoje ljubljene na domačem gradu, si je vzel življenje, star komaj 23 let.

Njegova želja je bila, da naj vsaj njegovo srce počiva blizu ljubljene drage, čeprav je sicer pokopan v cerkvi Sv. Giuseppes v Gaetti. Nesojena izvoljenka naj bi na njegovo srce pripela pentljo. Še danes je srce shranjeno v kapelici na turjaškem pokopališču. V spomin na to legendo Rokodelska družina Grčar iz Turjaka izdeluje obeske z dvema srcema, ki sta za večno povezana med seboj.

,
,
,
Previous slide
Next slide
,
,
Previous slide
Next slide

Velikolaški klinčki

Klinčki so vam gotovo bolj poznani pod imenom zobotrebci. Pri nas pa jim rečemo klinčki ali klinci. Včasih so jih izdelovali ob večerih v okoliških vaseh Velikih Lašč v revnejših družinah, da so zaslužili za kakšen priboljšek.

Pri izdelovanju so sodelovali tudi otroci. Med delom so prepevali in si pripovedovali zgodbe, zato ima marsikdo še danes lepe spomine na klinčarstvo.

V vrečki najdete pet butaric ročno izdelanih klinčkov, ki so jih izdelale spretne roke gradeških gospodinj.

Ročno izdelani zvezki

Nastali so v ročni knjigoveznici lokalnega zavoda Parnas, in sicer po postopku ročne vezave knjige iz 16. stoletja.

Pri tem so uporabljeni tudi orodja in materiali, kakršne so uporabljali v tem obdobju, v času izida prve slovenske knjige.

,
,
,
Previous slide
Next slide
,
,
,
,
Previous slide
Next slide

Nakit iz stekla

Steklo je čaroben medij. Očara s svojo eterično prosojnostjo, zaradi katere barve resnično zaživijo na svetlobi. Tadeja Nemček iz Dvorske vasi pri Velikih Laščah ustvarja čarobne izdelke iz taljenega stekla pod imenom TN Glass Art. Mi vam ponujamo nekaj kosov njenega nakita. Vsak je unikat in zato zelo dragocen.

Posebej za nas je Tadeja ustvarila Rozamundino in Lejlino kolekcijo. Prva je svetlih, veselih barv, druga pa v temnejših, vijoličnih odtenkih.

Skodelica Primož, tisti z ordningo

Primož Trubar, tisti z ordningo, je naredil cel biznis iz ljubezni do abecede, trn v peti renesančnih gradbincev zaradi vztrajnega razpečevanja pamfleta: proti zidavi cerkva, že petsto let prepričan, da je prav črkoval “beffeda” in “nauučhiti”, knjigoljub. Primož na skodelici pravi: ”vstati inu obstati”.

Skodelice z osebnostjo izdeluje ekipa PolonaPolona.

,
,
,
Previous slide
Next slide
,
,
,
Previous slide
Next slide

Pobarvanka Trubarjeva domačija

V pobarvanki so upodobljeni motivi iz Trubarjeve domačije, tudi iz mlina in žage.

Narisala sta jih dva lokalna umetnika, ki se sicer ukvarjata z izdelavo tatujev, Saša Sever in Dani Novak.

Magnetki

Magnetki, ki lahko krasijo vaš domač hladilnik, so različnih motivov.

Med obiskovalci so najbolj priljubljeni tisti, ki jih za nas izdelajo v Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije.

,
,
,
Previous slide
Next slide
,
Slide Heading
Previous slide
Next slide

Svinčnik s podpisom velikolaškega literata

Primož Trubar, Fran Levstik, Josip Stritar in Jože Javoršek – zbrali smo njihove podpise in jih prenesli na lesene svinčnike.

Svinčniki so odlična izbira, ko želite nekomu podariti majhno, a sporočilno darilo iz Velikolaške dežele, zibelke slovenske kulture.

Blokec s podobo Primoža Trubarja

Za vse, ki imate vedno radi pri sebi kakšen kos papirja, smo pripravili blokec s podobo Primoža Trubarja.

Ta naj vas navdihuje, da mislite s svojo glavo in si te misli tudi redno zapisujete.

,
,
,
Previous slide
Next slide
,
,
Previous slide
Next slide

DVD o Franu Levstiku

Film, igrani dokumentarec o Franu Levstiku, je nastal in bil prvič predvajan v spomin na 125. obletnico smrti Frana Levstika leta 2012. Scenarij sta pripravila Majda Samsa, poznavalka velikolaškega literarnega izročila in del, ki so prišla izpod peres pomembnih mož, ter režiser Rok Borštnik, oba tako rekoč vaščana Levstikovih krajev, Dolnjih Retij in Prilesja.

V letu 2021, ob 190. obletnici rojstva Frana Levstika, je tu skrajšana različica filma. Namenjen je vsem, ki imajo radi slovensko književnost in bi radi spoznali življenje tega pomembnega slovenskega literata.

LEVANDINE iz Mišje doline

Ime sivka je izpeljanka latinskega glagola “lavare”, kar pomeni umivati.

To zagotovo ni naključje, saj so jo stari Grki in Rimljani uporabljali za odišavljanje kopeli in prostorov. V srednjem veku so sivko uporabljali za preganjanje uši, od 15. stoletja najprej pa so iz nje izdelovali tudi parfum.

Pri nas je poznana predvsem zaradi srednjeveške samostanske medicine. Z njo so namreč blažili bolečine, znana pa je bila tudi po pomirjajočem učinkovanju.

Sivka (prvotno) izhaja iz zahodnega Sredozemlja, dandanes pa uspeva malo da ne po vsej Evropi. Pri tem ne pozabimo omeniti znamenitih polj cvetoče sivke v francoski Provansi. Le kdo še ni slišal zanje? 

Sivka pa uspešno uspeva tudi na naših vrtovih, tudi v Mišji dolini.

Andreja Novak iz Podkoglja v Mišji dolini je ustvarila posebne sivkine punčke, ki jih je poimenovala Levandine iz Mišje doline. Oblekice so iz kvačkane čipke, glavica je iz suhorobarske kroglice z lično kvačkanim klobukom, krilo pa je iz posušene sivke – vsaka deklica je unikatna in nam prinaša vonj poletja v dolgih in mrzlih zimskih večerih.

,
,

Čokolada Rozamunda

Mlečna čokolada z medom in suhimi hruškami

O bučelstvu oziroma čebelarstvu je pisal že naš rojak Fran Levstik. Med je v velikolaških krajih že stoletja cenjeno naravno sladilo, ki izboljša tudi najboljšo belgijsko čokolado. Rozamundi smo dodali še koščke hrušk, ki so bile posušene na tradicionalen način v sušilnici sadja na Gradežu pri Turjaku. Med je za nas pripravil izdelovalec iz Polhovega Gradca – Hiša medu Božnar. 

 

Broške z ilustracijami

V naši ponudbi lokalnih spominkov imamo tudi broške z ilustracijami štirih živali, ki imajo svoj življenjski prostor v naši velikolaški deželi. To so jazbec, medved, srna in volk. 

Broške so delo ilustratorke Petre iz Petrula ART. Vsaka broška je lično zapakirana v žakeljček, zraven pa ima tudi slovenski in angleški opis živali, ki je narisana na njej. Broške so lahko lepo darilo, z njimi si lahko polepšamo nahrbtnik, jakno, majico in podobno.

,
,
Slide Heading
.
Slide Heading
Slide Heading
Previous slide
Next slide

Majice z motivom Primoža Trubarja

V naši ponudbi imamo tudi bombažne majice z motivom Primoža Trubarja. Na voljo so moške, ženske in otroške majice v različnih barvnih kombinacijah in potiskom.

Izbirate lahko med rumeno, roza, svetlo modro, olivno zeleno, temno zeleno, črno, belo, vijolično in bordo rdečo barvo. Na voljo sta dva modela majic: klasična majica z napisom in s potiskom Primoža Trubarja ter sodobnejša verzija Primoža Trubarja kot motorista.

Spominske žličke ter škratek Srečko na verižici

Kako prisrčno! Spominske žličke z različnimi napisi in ilustracijami iz polimerne gline ter škratka Srečka, izdelanega iz fimo mase in olupka pistacije, za nas izdeluje umetnica Urška Grčar, pod nazivom Urškine drobtinice

Krasen, majhen spominek iz Velikolaške dežele, ki lahko krasi vaš dom ter vas spominja na obisk rojstnega kraja našega velikana Primoža Trubarja, škratek Srečko vam bo pa srečo zagotovo tudi prinesel.  

,
Slide Heading
Previous slide
Next slide
,
Slide Heading
Slide Heading
.
Slide Heading
Previous slide
Next slide

Nakit in milo iz premoga

Nakit iz premoga KUOLMi je izdelan iz srebra in črnega premoga, oba imata skriti čar »črnega zlata«. Vsak kos je unikaten in ročno izdelan zahvaljujoč samemu materialu. Ni dveh enakih prstanov ali zapestnic, saj je vsaka kepa premoga narezana iz večjega kosa. Ko nosite predmete KUOLMi, nosite kos kamna, ki je obstajal že pred 20 milijoni let. Pri nas lahko izbirate med krasnimi kosi nakita in dodatkov, ki zagotovo popestrijo estetski videz vsake ženske.

Milo KUOLMi Žajfa je ročno izdelano milo z dodatkom premoga, izdelano iz izključno naravnih sestavin z dodatkom vonja citronele in rožmarina. Milo je uporabno za celo telo.

Nakit in milo KUOLMI izdeluje oblikovalka Marjeta Hribar z Izlak. 

Slikanica V noči na božič in printi ilustracij

Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2022, je luč sveta ugledala slikanica V noči na božič.

Pesem V noči na božič je zasnovana na originalnem angleškem besedilu A Visit from St. Nicholas (avtor Clement Clarke Moore). Besedilo je prevedla in za sodobni čas priredila Tadeja Nemček. Verze dopolnjujejo čarobne ilustracije izpod čopiča Natalije A Lani.

Slikanica in printi čudovitih ilustracij so na voljo pri nas. 

,
Slide Heading
Previous slide
Next slide
Slide Heading
.
Slide Heading
Previous slide
Next slide

Primožev viski

Odličen Primožev viski, izdelan v domači destilarni lokalnega izdelovalca, je lahko krasno darilo, ki bi zagotovo razveselilo vsakega ljubitelja žgane pijače.

Idealen je kot rojstnodnevno, božično ali poslovno darilo, lahko pa ga podarite tudi ob praznovanju obletnice, okroglega jubileja ipd.

Volumen: 0,5l
Alkohol: 40 Vol. %
Ročno pridelano in izdelano v Sloveniji

Primožev viski izdeluje Aleš Petan z Rašice pri Velikih Laščah.

Balzam za ustnice Lejla

Gotovo vsi poznate Lejlo, dekle, s katero najde srečo Ostrovrhar, po tem, ko ga je zavrnila ošabna Turjaška Rozamunda.

Balzam z naravnim ricinusovim oljem in dodatkom propolisa nudi odlično zaščito v vseh vremenskih pogojih. Ustnice vlaži, hrani in neguje, propolis pa s svojim delovanjem ustnice celi in ščiti pred zunanjimi vplivi.

Balzam za ustnice, ki je nastal v sodelovanju s Hišo medu Božnar, smo poimenovali Lejla. 

,
Slide Heading
.
Slide Heading
Previous slide
Next slide

Medeni liker Gospod Mirodolski

Okusen in slasten medeni liker, ki smo ga poimenovali Gospod Mirodolski, je še eden od izdelkov, ki je nastal v sodelovanju s Hišo medu Božnar. 

Nastal je kot počastitev 100. obletnice smrti velikolaškega rojaka Josipa Stritarja. Poimenovali smo ga Gospod Mirodolski, ki velja za Stritarjev roman, v katerem opisuje svojo domačo Podsmreko, ki leži nad idilično Mišjo dolino. 

Idealen je kot rojstnodnevno, božično ali poslovno darilo, lahko pa ga podarite tudi ob praznovanju obletnice, okroglega jubileja ipd.

Volumen: 350ml
Alkohol: 22 Vol. %
Ročno pridelano in izdelano v Sloveniji

Stritarjeva beležka

Stritarjeva beležka je prav tako nastala v počastitev 100. obletnice smrti Josipa Stritarja.

Na platnici beležke je najbolj znana podoba Josipa Stritarja s pripisom stavka, v katerem opisuje svojo iskreno ljubezen do svojega naroda.

,
Slide Heading
Slide Heading
Previous slide
Next slide

Kvačkani in usnjeni obeski za ključe

Kvačkani obeski za ključe v obliki jabolk in hrušk so lahko luštno darilo in majhna pozornost za vsakega. Nosijo pa prav posebno zgodbo. Namreč v naši neposredni okolici, v vasi Gradež, še vedno deluje stara vaška sušilnica sadja, kjer lahko okusite prvovrstno sušeno sadje. 

Usnjeni obeski za ključe so narejeni iz kakovostnega usnja ter posebnim kvačkanim robom. Izbirate lahko med obeskom s toplotnim tiskom logotipa Velikolaške ali Trubarjevega slavnega reka: Moji lubi Slovenci! 

Kvačkane in usnjene obeske za ključe za nas izdeluje podjetje Mart – grafične storitve iz Turjaka.